Skip to main content

Hannu Hautala – in memoriam

10.5.2024

Torstaina 20. heinäkuuta saimme vastaanottaa suruviestin: suomalaisen luontokuvauksen edelläkävijä ja Koillismaan luonnon tunnetuksi tekijä, Pro Kuusamon kunniapuheenjohtaja Hannu Hautala oli kuollut 82-vuotiaana.

Hannun ura 1970-luvulta alkaen on vertaansa vailla oleva osa luontovalokuvan historiaa, joka ei jäänyt huomaamatta kansainvälisestikään. Hän oli ensimmäinen ammattimaisesti itsensä elättänyt luontokuvaajamme. Kaiken lähtökohtana oli poikasesta asti ollut palo luontovalokuvaukseen, erityisesti lintuihin. Pystyäkseen omistautumaan intohimolleen hän muutti sinne, missä kuvattava oli lähellä. Muitakin vaihtoehtoja oli ollut, mutta Kuusamo veti pisimmän korren. 

Hannulla oli alusta pitäen vahva tarve kertoa kuvallaan tarinaa. Sen todistaa jo Vuoden lehtikuva 1973 ”Kotkat parittelevat” kannanottona aikana, jolloin kotkat olivat todella uhanalaisia. Tarinoilla Hannu myös jakoi tietoa ja viihdytti yleisöään kuvaesityksissä tai kirjoitti muisteluksiaan mm. Luontokuva-lehdessä. Hannun uran näkyvintä tulosta ovat yli 60 kuvakirjaa, jotka jokainen perustuvat omiin aihepiireihin ja tarinoihin.

Silti jokainen yksittäinen otoskin on taideteoksena helmi. Sommittelu, värit, valo – aikana, jolloin filmille laukaistun valotuksen tulos oli kuvaajan nähtävissä vasta parin viikon viiveellä. Eräs menestyksen avaimia Hannulla oli ahkeruus, runsas liikkuminen luonnossa ja kärsivällinen odottaminen. Elämä villin luonnon pelipaikoilla auttoi tutustumaan kuvauskohteisiin ja olosuhteisiin kaikkina vuodenaikoina. Kuten Hannu sanoi: ”Onni on ahkeran veli”.    

Vaatimattomista lähtökohdista aloittaneena Hannulla oli myös realistinen suhde kaupallisuuteen. Kuvat poikivat näyttelyitä, näyttelyt esiintymisiä ja reportaaseja, ne puolestaan kirjoja ja muita painotuotteita. Hyvä yhteistyö eri kanavien kanssa kehitti tapoja vastata yleisön kysyntään. Luontokuvauksesta Hannu oli tehnyt elinkeinon, joka on toiminut esimerkkinä monille muille.

Hannun toiminnan aikana Kuusamoon on muuttanut asumaan ja työskentelemään kymmenittäin merkittäviä luontovalokuvaajia. Samalla Kuusamon ja laajemminkin Suomen luonnon arvokkaat piirteet ovat levinneet laajempaan tietoisuuteen. Digiaikana valokuvauksen ja kuvien jakamisen tullessa jokaisen harrastukseksi tällä on myös paikallistaloudellista merkitystä. Kaikki tämä on vahvasti vaikuttanut Kuusamon maineen kasvuun Pohjolan epävirallisena luontopääkaupunkina.

Hannu oli yksi Pro Kuusamon perustajia. Hän otti mieluusti vastaan tehtävän yhdistyksen keulakuvana, ensin puheenjohtajana ja sitten kunniapuheenjohtajana. Hannua motivoi vahvasti luonnon säilyttäminen tuleville sukupolville. Vaikka sairaudet loppuaikana rajoittivat jo kovasti toimintakykyä, jaksoi hän seurata viimeiseen saakka yhdistyksemme tekemisiä lähettäen tervehdyksensä vielä 10-vuotisjuhliimme kesäkuussa.

Hannu tiedosti luonnon vuorovaikutussuhteet, näki muutokset luonnossa ja ihmisen toiminnan uhkana luonnolle niin Kuusamossa kuin kaikkialla maapallolla. Hannu oli vahvasti luontoa turmelevien hankkeiden vastustaja, mutta ymmärsi, että parempaa saadaan aikaan vain ihmisten yhteistyöllä. Itse hän tiesi, että omilla valokuvillaan hän voi parhaiten koskettaa ihmisen sielua. 

Pro Kuusamo lausuu syvän osanoton Hannun puolisolle Irmalle ja muille läheisille.