Skip to main content

Pro Kuusamo onnittelee Hannu Hautalaa

10.5.2024
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Hannu-ja-Irma-tyohuoneessa-4339-1024x684.jpg
Hannu Hautala työhuoneellaan muusansa Irman seurassa. Kuva: Jouni Hakola

Luontokuvaaja Hannu Hautala täyttää 80 vuotta 12.5.2021. Hautala on yksi Pro Kuusamo ry:n puheenjohtaja ja yksi yhdistyksen perustajista.

Hautala on asunut Kuusamossa yli 40 vuotta. Tänä aikana luonto on ollut uhattuna moneen kertaan. Jälleen kerran Hautala on huolissaan luonnosta ja valmis puolustamaan sen koskemattomuutta.

”En minä luontoa itseni takia puolusta. Ajattelen lapsia, joilla pitää olla mahdollisuus nauttia puhtaasta luonnosta. Täällä Kuusamossa meidän täytyy pitää huoli, että jälkipolvilla on edellytykset elää näistä luontoon perustuvista elinkeinoista”, sanoo kansainvälisesti arvostettu luontokuvaaja Hannu Hautala.

Vaikka valokuvaaja on jo luopunut kameroistaan, puolustaa hän yhä kotiseutunsa luontoa kuvillaan. Hautala on julkaissut yli 60 kuvakirjaa ja lisää on tulossa. Hänen  pääasiassa kuusamolaista luotoa kuvaavia näyttelyjä kiertää edelleen maailmalla. Miljoonat silmäparit ovat ihastelleet näitä meille tuttuja maisemia kansainvälisten yritysten mainoskuvissa.

Pohjanmaalla syntynyt Hautala muutti Kuusamoon vuonna 1978 ja haltioitui saman tien talvesta. Hyvin pian hän ymmärsi, kuinka hienoon paikkaan sattuma oli hänet johdattanut: Kuusamo on Suomessa ylivoimaisesti paras alue monipuoliseen luontokuvaukseen.

Täällä valokuvaaja saa kokea vuodenaikojen selkeän vaihtelun ja hyödyntää ainutlaatuista valoa, joka tarjoaa kaikki mahdolliset sävyt kaamoksen sinestä kesäpäivän loputtomaan kirkkauteen.

Kuusamon sijainnistakin seuraa etuja, joita kokenut kuvaaja hyödyntää. Tämä on eteläisen luonnon pohjoisin ja pohjoisen luonnon eteläisin paikka, jossa kohtaavat eteläinen, pohjoinen ja itäinen taigan lajisto kasvien lisäksi linnuissa. Maaperässä esiintyvän kalkin ansiosta Kuusamosta löytyy kasviharvinaisuuksia niistä kiinnostuneiden harrastajien bongattavaksi.

Hautalan maine luontovalokuvaajana houkuttelee jatkuvasti alan harrastajia Kuusamoon. Osa niistä on tullut paikkakunnalle pysyvästi, toiset tekevät tänne säännöllisesti kuvausretkiä ja monet hakevat täältä lisäoppia harrastuksessa kehittyäkseen. 

Linnut, neidonkengät ja nyt myös revontulet ovat asioita, joita tänne tullaan katsomaan ja kameralla tallentamaan. Hautala tietää, että maiseman näkeminen kirkkaana on meille puhtaaseen ilmaan tottuneille itsestäänselvyys, mutta tekee lähtemättömän vaikutuksen moniin kaukaa tuleviin kuvaajiin.

”Olen saanut Kuusamon luonnolta niin paljon, että koen olevani sille velkaa”, sanoo Hautala – ja antaa kuviensa puhua kaikilla maailman kielillä.