Skip to main content

Tulevaisuus omissa käsissä!

10.5.2024

Kuusamon luonnon kauneus ja monimuotoisuus on laajalti tunnustettua. Meillä luontoa riittää nähtäväksi ja koettavaksi, vieraillekin. Luonto onkin Kuusamon pääomaa. Tulevaisuuteen katsova ihminen ymmärtää, että kun pääomaa hoitaa hyvin, se tuottaa joka vuosi ja kasvattaa edelleen arvoaan.

Olemme luoneet tänne vaurautta vuosikymmenien kuluessa, aina luonnon ehdoilla. Kuusamon ”vientielinkeinot” – suurimpina kestävä metsätalous, ympärivuotinen matkailu ja puhtaat elintarvikkeet – tuovat kuntaamme työtä, asukkaita ja verotuloja. Välillisine vaikutuksineen ne turvaavat palvelutason, jota uudetkin asukkaat arvostavat.

Elinkeinot tarvitsevat menestyäkseen vakaan toimintaympäristön. Sellaisen, johon asukkaat ja yritykset uskaltavat investoida. On voitava luottaa siihen, että ympäristöä ei pilata, vaan luontoarvoa pikemminkin pyritään kohentamaan. Kehitetään vetovoimaista koulutusta ja sitä kautta työvoiman tarjontaa ja yrittäjyyttä. Luodaan luonnonläheisiä asumis- ja harrastamismahdollisuuksia. Turvataan palvelurakenne. Näin kasvu jatkuu!

On myös mahdollista tehdä valintoja, joilla kehitysedellytykset heikkenevät. Jokainen voi kuvitella, minkälainen Kuusamo olisi nyt, jos koskisodassa yli puoli vuosisataa sitten olisi käynyt toisin. Tänäkin päivänä luonnonvarojamme havittelevat monet tahot. Lopputuloksena niissä hyöty valuu kauas, haitat jäävät paikallisille. Tämän päivän haaste on akkumineraalibuumissa eteenpäin vietävät kaivoshankkeet, jotka turmelisivat sekä Kuusamon luonnon että maineen.

Juomasuon kaivoshankkeen tämänhetkinen operoija on mielikuvamarkkinoinnistaan huolimatta ongelmissa. Kaivosta ja rikastamoa ei pystytä toteuttamaan ympäristöystävällisesti. Koboltin korvaajaksi on kehitteillä lukuisia vaihtoehtoja; kaivostoiminnan keskeytymisen riski on suuri. Sijoitusmarkkinat eivät innostuneet. Omistajat pelkäävät käynnistää YVA:a ja kohdata sen kautta karut realiteetit.

Toivomme, että kaupunkimme päättäjät ottavat malminetsintäluvista ja kaivospiireistä aiheutuvan kaivosuhan vakavasti. On tehtävä tarvittavat päätökset, jotta kaupunginvaltuuston suurella äänten enemmistöllä vuonna 2016 ilmaisema tahto toteutuu. Lue lisää liitteenä olevasta tiedotteestamme ”Pysyvä kaivosuhka on jarru paikalliselle elinvoimalle”. Liitteenä olevasta kartasta näet tilannekuvan Kuusamon aluevarauksista.

Paljon hyvää tapahtuu kunnassamme. ”Kuusinkijoki kuntoon” -hanke on ennakkoluuloton panostus luontoarvoon. Erinomainen kaupunkistrategia laadittiin laajalla päättäjien ja kuntalaisten yhteistyöllä. Toivotamme uudelle tulevaisuustoimialalle menestystä sen toimeenpanossa. Kuusamon ympäristöjulistus täyttää ensi vuonna 30 vuotta. On aika tomuttaa se raikkaaksi ja jatkaa Kuusamon kehittämistä omista ainutlaatuisista lähtökohdista luontonsa arvoiseksi kunnaksi. 

 

Kirje kaupungin päättäjille valtuustokauden alussa 25.8.2022